Podczas wyjazdów związanych z dużym wysiłkiem, zasadniczą rolę odgrywa właściwy sposób odżywiania. Należy dostarczać organizmowi pokarm składający się ze złożonych węglowodanów (makaron, ryż, chleb) unikając tym samym cukrów prostych. Dietę tę należy wzbogacić w łatwo strawne białko. Najlepszym sposobem na równomierne dostarczenie paliwa naszemu organizmowi jest tzw. przegryzanie, czyli spożywanie niewielkich posiłków np. co godzina, dwie. Ma to także tę zaletę, że żołądek nie jest zbytnio obciążony. Jednak w rzeczywistości jest to praktycznie nie do zrealizowania. Raczej nie warto ze sobą targać zapasów żywności, bo sporo ważą, a z reguły po drodze można posilić się, czy to w barze, czy też kupując żywność w sklepie spożywczym.
W klimacie tropikalnym należy pić bardzo dużo. Aby uzupełnić ubytki soli należy solić wodę lub nadmiernie solić spożywane potrawy.